CashFlow Mágnes
Pénzpiaci körkép

Pénzpiaci körkép

A COVID19 életünk minden területére nagy hatást gyakorol, de leginkább pénzügyi helyzetünket befolyásolja talán a kialakult helyzet. Éppen ezért Sovány Jánost kértük meg, tartson velünk a pénzpiaci helyzet áttekintésében.

János 22 éve foglalkozik a pénzpiaccal, pénzpiaci megoldásokkal, így nem volt kérdés számunkra, hogy Ő a megfelelő személy arra, hogy bevezessen minket ennek rejtelmeibe. Dolgozott Németországban is, így a német pénzpiaci viszontagságokat is sikerült megismernie, amióta hazatért, azóta pénzpiaci elemzéssel, valamint passzív jövedelemszerzési lehetőségek felkutatásával tölti mindennapjait.

Mi tulajdonképpen az anyagi függetlenség?

János németországi munkája során számos felismeréssel találta szembe magát a pénzpiaccal kapcsolatos megfigyelései alkalmával. 

Az egyik, hogy az anyagi függetlenség nem azt jelenti, hogy van egy bőrönd pénzem, hanem csupán azon múlik, hogy megvan-e a kellő elhatározás, hogy anyagilag független legyek és így éljek a jövőben. 

“Mikor az első német márkát megfogtam, akkor azt mondtam magamban: Igen, én ezt arra fogom használni, hogy egyszer anyagilag független legyek, azaz ebből fogom felépíteni a passzív jövedelmemet.”

Mindenkinek aki anyagilag független akar lenni, az kell hogy legyen a végcélja, hogy több passzív típusú bevétele legyen, mint amennyi a havi kiadásunk.

A másik felismerés pedig az volt, hogy csökkenteni kell a kiadásainkat, így hamar felnő a passzív bevétel arra a szintre, hogy elérjük az anyagi függetlenséget.  Ezáltal több lesz a passzív bevételem, mint a kiadásom. 

Érdekes gondolat még ezeken kívül, hogy János azt gondolta amikor Németországba került, hogy a gazdagoknak vannak hobbijaik – lovaglás, golf, vitorlázás -, hiszen megtehetik. De az élet bebizonyította számára, hogy épp azért tehetősek ezek az emberek, mert ilyen helyekre járnak.  Hiszen nem az íróasztal mögött köttetnek a nagy üzletek, hanem az ilyen találkozókon, sport tevékenységeken.

Az anyagi függetlenség egy nézőpont, egy folyamatos fejlődési rendszer, egy viselkedési forma, melyet el kell sajátítani. Erre a mindenki számára könnyedén elérhető CashFlow Magnet a legjobb választás, hiszen az otthonodban tudsz megismerkedni családi vagy akár baráti körben a pénz szabályaival, a befektetések és a tőkeképzések világával, ráadásul úgy, hogy valódi kockázata nincs, hiszen ez egy pénzügyi szimulációs játék. Ne fizess kemény tanuló pénzeket azért, hogy felismerd  az anyagi függetlenség felé vezető utat. Tanulj János példájából. 

Mi történik most a világban?

Ahhoz, hogy a most végbemenő mechanizmusokat megértsük, fontos ismernünk a közgazdasági folyamatokat. Tarts velünk és a cikk végére Neked is egyértelműek lesznek ezen folyamatok. 

A gazdaságnak van egy működési mechanizmusa, melynek eredménye, hogy időnként a gazdaság csúcson van, a gazdasági technológiák csúcsra érnek. Nyilván nem minden technológia működik örökké, így ha váltás történik, akkor a piac elkezd korrigálni. 

Jelen pillanatban pont ebben az időszakban vagyunk, mikor a gazdaság egy egészséges korrekciós folyamatot hajt végre.  Új technológiák jelennek meg, hiszen a régi technológiák már nem alkalmasak arra, hogy a gazdaságot működtetni tudják. 

Míg a TV folyamatosan azt harsogja, hogy válság van, a pénzpiaci szakemberek számára ez a beszállási pont. Ez az az időszak, ami a legjobban kiszámítható. 

Ha a gazdaság a csúcsára fel is tud érni, akkor egyértelmű, hogy mélypontra is tud kerülni, amikor az új technológiák még nem illeszkednek bele teljes egészében a gazdaságba.  Ahogy az új technológia elkezd kiterjedni, egy felfelé ívelő időszak következik be a gazdaságban. 

Amit érdemes tudni, hogy a gazdaságban már rég el kellett volna kezdődnie a korrigálásnak, azonban most érkezett meg a gyújtópont, ami kirobbantotta ezt, ami pedig nem más, mint a mindenki által ismert koronavírus. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, de természetesen ez nem meglepő, mert minden csúcspont után megérkezik ez az ún. gyújtópont ami megindítja a korrigálási időszakot, legyen az vírus, háború, olajválság vagy bármi más. 

Vissza az időbe

SMP500

Ez tükrözi leginkább a világ közgazdasági működését. 2008-nál látható volt egy válság, ami egy hitelválság volt, mely a lakosság több, mint 50%-át érintette. Az előadás során János mutatott egy diagramot, melyen kisebb-nagyobb hullámokat fedezhetünk fel. A kisebb  hullámok egy-egy új technológia piacra lépését mutatják meg az ábrán, ami nem azt jelentette, hogy a régi rossz, csupán csak azt, hogy van egy új, ami elkezd működésbe lépni. A nagyobb hullámok pedig a válságokat jelölik. 

Kíváncsi vagy, milyen ábráról van szó pontonsan? Tekintsd meg interjúnkat, amiben a 16. perctől már ezzel a témával foglalkozunk.

Az elmúlt 12 évben egy erőteljes felfelé ívelést tapasztalhattunk, például a bankszektor is változott. Tehát a diagramon a hagyományosan vett papírpénznek a válságát láthatjuk, ami most napjainkban felerősödött. 

2008-ban leestek a piacokon az árfolyamok, minden részvény korrigált, s ilyenkor a befektetők kiveszik a pénzüket a piacról. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gazdaságból eltűnt volna a pénz, csupán annyi történt, hogy visszatartják azt. 

Ilyenkor megindul az ún. megfigyelési időszak, mikor azt figyelik a befektetők, hogy mibe tehetnék vissza újra a pénzüket. Minden esetben az arany indul újra elsőként, hiszen 2008 közepétől egyfajta felfelé ívelése kezdődött meg az aranynak. 

Az arany után a technológiai fejlesztések indultak meg, lásd autók, mobiltelefonok. Hogy ez miért történt az nagyon egyszerű, hiszen abban az időszakban a gazdaságban  sok pénz áramlott ezen területek felé, így a fejlesztéseknek nem volt akadálya. 

Manapság sokan mondják, hogy milyen mértékben gyorsul fel a világ. Nézd csak: Az elmúlt 10-12 évben többet változott a technológia, mint 2000 évvel ezelőtt 200 év alatt. Nem érdekes? 

Mi történik, ha nem lehet korrekció?

A legutóbbi amerikai elnökválasztás idején történt, hogy abban az időszakban nem lehetett korrigáció, így gazdaságsegítő csomagokat hoztak létre, ami igazán jól hangzik, DE! Azoknak a helyzete, akik az iparban dolgoztak igazán megnehezedett a helyzete, hiszen elérte őket az infláció.  Minél erősebb ez az infláció, bizony annál kevesebbet ér a munkások pénze. Természetesen ennek a folyamatnak is kell hogy legyen egy csúcspontja, ami most például a koronavírus volt. 

Tekints vissza pár hónapot! Emlékszel mennyire megemelkedett az élelmiszer ára? Mit jelent ez a gazdaságban? Hogy erőteljesen inflálják, olcsósítják a pénzünket. 
Még egy érdekesség. Úgy gondolod, megemelkedtek az ingatlan árak? Tulajdonképpen igazad is van, hisz a számok is ezt mutatják. De igazából a pénzünk fizetőképes ereje hígult fel. Ha aranyban mérnénk az elmúlt 10 évre visszamenőleg az ingatlan árakat, akkor azt látnánk, hogy egyáltalán nem emelkedtek az árak. Ugye milyen érdekes? 

Igenis vannak szabályok a pénzpiacban

Vannak szabályok, melyeket ha ismerünk, nem lehet problémánk ezen a területen. Lássuk mit említhetünk meg a témában:

A múltban lévő adatok soha nem fognak megismétlődni, de nagyon sok esetben hasonlóak. 

2008-2009 környékén megjelent egy technológiai modell, melynek fizetőeszköze a bitcoin volt, viszont ez akkoriban nem tudott elterjedni. Azonban míg akkor 0.001 cent volt az értéke, mára már 7000 dollár, de lehet hogy épp most akár 10.000 dollár felett van az árfolyama. Így elmondható, hogy ez egy sikertörténet. Mára már banki háttérrel és szabályozásokkal rendelkező technológiáról beszélünk. 

A régi banki fizetési rendszer váltását 2020-ra datálják, amikor egy új technológia lép színre a piacon. Így meg is érkeztünk napjaink pénzpiaci helyzetéhez.

Kíváncsi vagy, hogy mi történik jelenleg a pénzpiacon és hogy mivel érdemes manapság foglalkozni? Olvasd el következő cikkünket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com