Pénzkezelés

Korábban beszéltünk a bőségről, arról, hogy az élet alapját képezi és ez az élet minden területére érvényes. Szóval nincs ez másként a pénzzel kapcsolatban, sem s ha már egy ideje gyakoroljuk a bőség érzését, akkor megpróbálhatjuk kiterjeszteni ezt a pénzre is – nem kötelező, de ez ugye egy pénzről szóló blog.

Többé-kevésbé mindenki találkozik a pénzzel élete folyamán, és ha ez így van, akkor érdemes lehet meg tanulni bánni vele – mennyivel élvezetesebb egy játék, hogy ismerjük és tudjuk a játékszabályokat. Szerintem alapvetően mindenki jól tud(ná)ja, kezelni a pénzt. A megjelenési formájától eltekintve nem változott az évszázadok során. Most is ugyan arra használjuk és az alapvető szabályok sem változtak. Mindenki megtanulja, hogy mennyi 5+2, és azt is tudjuk, hogy ha van két almánk és abból megeszünk kettőt, akkor nem marad egy sem…Tehát ismét van egy jó hírem… – mert, hogy egy már volt a bőségszemlélet részben is. A „pénzkezelés” mindenkinek a vérében van, és ha valaki tovább szeretné finomítani, akkor a technikai fejlődésnek köszönhetően ma már számos szabadon használható egyszerű technikával találkozhat az interneten, a jobbnál jobb könyvekben és tréningeken. Viszont ha ez így van, akkor jogos a kérdés: „Miért tűnik úgy mintha a valóság az ellenkezőjét mutatná?A választ a meggyőződéseink és azokhoz kapcsolódó érzelmeink között találhatjuk.Ahogy megszületünk, kapcsolatban kerülünk a pénznek nevezett energiával, és ami érdekes, hogy mire a kezünkbe is vehetjük és dönthetünk felőle, már számos – a szüleinktől, a környezetből stb. átvett – előítélettel és elképzeléssel rendelkezünk vele kapcsolatban. Mindenki ismeri azt a szállóigét, hogy: „Megelőzte a híre.”  Szóval, mire előszőr tapinthatjuk meg a pénzt, már számos gondolati és „érzelmi” szokásunk igazi meggyőződésekké szilárdult, amik pedig tettekben nyilvánul meg. És ezért akár hányszor találkozunk a pénzzel ezek a gondolatok és érzelmek aktiválódnak és meghatározzák, hogy hogyan bánunk, hogyan kezeljük a pénzünket – ráadásul olyan megszokottá váltak, hogy mostanáig talán észre sem vettük. (Kicsit olyanok vagyunk, mint a hal, aki azt kérdezi, hogy mi az a víz…)

Szóval nem is annyira a technikánkkal van a gond, hanem azzal, hogy ha jön egy helyzet, ami fontos számunkra, akkor ahhoz mindig kapcsolódik egy erős érzelem (szorongás, félelem stb.), minden technikánk odavész és már csak a jó öreg meggyőződéseinkből kifejlődött szokásaink maradnak, akik mindig megpróbálnak segíteni, hogy gyors döntést tudjunk hozni – hisz erre szolgálnak. Már csak imádkoznunk kell, hogy jó meggyőződésink legyenek…

Újabb jó hír – szeretem a jó híreket!

Egy meggyőződés – amik az életünket is irányítják -, nem más, mint egy gondolat, amit újra és újra gondolunk. Minél többet gondolunk rá fejben, annál több érzelmet vonz magához és egyre könnyebb lesz gondolni rá. Tehát csak egy begyakorolt gondolatról van szó, amelyből a rendszeres ismételgetés hatására erős hiedelem épül. És ha így van, akkor meg is lehet változtatni. Tadáámmm…

Már csak az a kérdés, hogy melyek azok a meggyőződések, amiket érdemes lenne lecserélni, melyek azok, amik nem szolgálnak. A válasz megint nagyon egyszerű. Azok, amik rossz érzéssel töltenek el, rossz érzést váltanak ki belőlünk…

És ha már pénzről beszélünk, legyen egy kis játék – illetve egy részlet belőle…

Pontozd, 1-től 10-ig mennyire tartod igaznak az adott kijelentést.

0 = Egyáltalán nem; 10 = Teljesen igaznak érzem.

  1. Sikeresnek lenni túl sok munka és küzdelem.
  2. A gazdagság minden rossz gyökere.
  3. Az olyan emberek, mint én nem való a gazdagság.
  4. A sikerre való törekvés nem teszi lehetővé, hogy másra is legyen időm az életemben.
  5. Ahhoz, hogy sikeres legyek fel kell használnom más embereket.
  6. Ha sikeres lennék, mindenki akarna tőlem valamit.
  7. Ha sikeres lennék, némelyek nem szeretnének engem, mert sikeres vagyok.
  8. Ha sok pénzem van, az azt jelenti, hogy valaki másnak kevesebb jut.
  9. Ha valaki több pénzt akar az kapzsi.
  10. Ha törekednék a pénzre és nem lennék sikeres, azt kudarcnak érezném.

…..

A részlet T. Harv Eker MMI tréning anyagából származik.

A lényege, hogy minden olyan állítást, ami nagyobb pontszámot kapott, mint „5” érdemes átgondolni és átformálni. A gondolatok és meggyőződések sora folytatható. Ha elkezded, eszedbe fog jutni még pár saját gondolat, és ha jól csinálod – persze idő kell hozzá -, akkor nagy hatással lehet az életedre, a pénzkezelésedre is a jövőben.

Akkor most kicsit beszélhetünk a pénzkezelésről is…

Ha eljutottál már oda, hogy a gondolataid már megfelelőek, pozitívan érzel a pénzzel kapcsolatban – vagy legalább is kezdesz megbarátkozni vele – és bőségben látod a világot, akkor már van értelme kipróbálni egy két technikát, ami tovább segíthet.

Érdemes lehet ezzel kezdeni (nem árt tudni hol is állunk, még mielőtt elindulunk):

Ha folyamatában vezetjük a bevételeinket és kiadásainkat egyaránt, akkor minden időszakra meg

Van a megfelelő pénzügyi eredménykimutatásunk. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy

Készpénzzel vagy kártyával fizetünk ki egy-egy dolgot, illetve mindegy, hogy készpénzben kapunk meg egy bevételt, vagy számlapénz formájában. Egy a lényeg, hogy folyamatosan tartsuk gyújtópontban a pénzt és annak áramlását, hogy elérjük a helyes pénzkezelést. Alapvetően fontos a hétköznapokban, hogy ezt a tudatossági szintet megfelelően valósítsuk meg. Tudnunk kell, hogy mikor mire mennyit költünk, és ezt tervezetten kell, tegyük. Előre át kell gondolnunk, hogy adott hónapban mire mennyit költünk, és meg van-e rá a pénzünk.

A pénzkezeléshez kapcsolódóan még egy nagyon lényeges gondolat. Ne költs többet, mint amennyi beérkezik, amennyi bevételed van! Azaz addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ne vegyél meg úgy dolgokat, hogy annak pénzügyi fedezete nem áll rendelkezésedre. Csak akkor vegyünk a megélhetéshez nem kapcsolódó dolgokkal (pl.: új TV), ha már rendelkezünk a hozzá szükséges pénzzel, azaz nálunk van annak ellenértéke.

Vehetsz fel hitelt bármire, aminek a kamatköltségét más fizeti meg helyetted! Azaz ne Te legyél az, aki az előrehozott jutalmazásból adódóan a későbbiekben kamat formájában megfizeted ennek az árát. Mármint annak az árát, hogy úgy jutottál valamihez, hogy nem teremtetted meg rá a pénzt.

 

Hát ennyi lenne röviden. A többi már rajtad áll. Jó utat és közben ne felejtsd el jól érezni magad….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük