CashFlow Mágnes
Otthon a gyerekkel egészségesen

Otthon a gyerekkel egészségesen

A COVID19 elnevezésű, mára már mindenki által ismert koronavírus megbolygatta az egész világot. Írtunk már korábban a koronavírus miatt kialakult home office munkarendről is, azonban egy biztos, a testi-lelki-mentális fittségünkre is óriási hatást gyakorolt ez a hirtelen kialakult helyzet. Azonban nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek életét is gyökeresen megváltoztatta a karantén helyzet. Nincs iskola, játszótér, barátok. Node hogy kezeljük ezt a helyzetet? 

Ahhoz, hogy a mára már enyhített körülmények között normálisan tudjunk viszonyulni a kialakult helyzethez, muszáj, hogy néhány dolgot szem előtt tartsunk. Csige Boglárka, edző, masszőr, pszichológiai szaktanácsadó és egyben a PÉNZMÁGNES Alapítvány önkéntes moderátora segített nekünk kiboncolni ezt az igen fontos témát. 

Hogyan kössük le a gyerekek energiáját otthon?

Megvan már, hogy mivel kötöd le a saját energiáidat? Ha nem, akkor olvasd el előző cikkünket, amit Csige Bogival készítettünk. 

Ha megvan, akkor rendkívül fontos, hogy gondoljunk a gyerekeinkre is. Óriási probléma, hogy a gyerekek evéssel kötik le a fölös energiáikat. Igen, ez így van!

Tudtad, hogy a rágás is egy mozgás? 

Vajon miért az evés jut először eszükbe, amikor nem mozoghatnak? A kényszerevés a mozgás hiányának a levezetése. Illetve, ha jól belegondolunk, ha nincs mit csinálni, az evéshez nyúlunk elsőként, mert ez egy jónak tűnő időtöltés.

Szenteljünk elegendő időt arra, hogy odafigyelünk a gyerekekre, hiszen csupán napi fél óra minőségi idő szükséges ahhoz, hogy gyermekünk egészséges lelkű legyen. A minőségi idő azt jelenti, hogy csak a gyermekünkre koncentrálunk, beszélgetünk, játszunk vele. 

Például én azt csinálom, hogy kiválasztok egy mesét, amit fizikailag eljátszatok a gyerekekkel. Ez remek lehetőség arra, hogy a gyerekekkel együtt szórakozzunk. Segítsünk abban nekik, hogyan játszanak el egy-egy szerepet. Például a fa szerepe is igen jelentős ebben a helyzetben, hiszen az egyensúly érzékünket kiválóan tudjuk ezzel fejleszteni. 

A másik, amit nagyon szeretnek a gyerekek, az az akadálypálya. Székek, seprű és egyéb a háztartásban fellelhető kellékeket használok csupán hozzá. 

Azonban a játékban is meg kell találni az egyensúlyt, hiszen milyen a gyerek… Állandóan játszana. Így fontos, hogy ne vigyük túlzásba a játékkal töltött időt sem. 

Tanulás, tanítás avagy hogyan tanuljunk a gyerekkel

A vírus és a karantén helyzet egyik hozadéka, hogy a gyerekek is otthonról tanulnak, ami óriási kihívást jelent mindenki számára. Hiába enyhítették a korlátozásokat országszerte, az iskolákat nem nyitják meg, így ez a helyzet még egy ideig, várhatóan a tanév végéig fenn fog állni. 

Fontos szem előtt tartanunk, hogy mikor a normál iskolarendszerben a tanár néni feltesz egy kérdést, akkor megelégszik, ha egyvalaki tudja rá a választ és haladhatnak tovább a feladatokkal. 

Node most, amikor csak ketten vagyunk a szobában a gyerekkel, akkor minden választ tőle várok. Ez feszültséget kelthet köztünk. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad ez az érzés, hanem inkább tekints gyerekedre úgy, mintha egy egész osztály ülne veled szemben. Ha pedig esetleg nem tudná valamire a választ, segíts neki. 

A tanulásban is rendkívül fontos a korlátok szabása, illetve az időzítés. Csináljunk egy új napi rutint, tanítsuk meg gyerekeinknek, hogy keretekre, szabályokra van szükség. Vonjuk be őket a főzésbe, a takarításba, ezzel egy kis felelősséget tanítva nekik. Hidd el, hálásak lesznek, hogy minőségi időt töltesz velük, s tanítgatod őket. 

A minőségi idő kapcsán felmerül a szeretetnyelvek fontossága. De vajon mik azok és miért oly fontosak?

Alapvetően fontos tudni, hogy 5 féle szeretetnyelv létezik, melyek a következők:  

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Az emberek nagy többsége a minőségi időt preferálja, arra van nagy szüksége a mindennapokban. Ezeknek az embereknek általánosságban a testi érintés, a közös programok nagyon fontosak. 

A másik szeretetnyelv a dicséret, a dicsérő szavak. Vannak emberek, akik azért tanulnak jól, azért tűnnek ki a többiek közül, mert várják, hogy megdicsérjék őket. Ezeknek az embereknek fontos lehet az ajándékozás szokása is.  

Az ötödik szeretetnyelv pedig a szívességek köré épül.  Ezek az emberek nagyon sok idejüket töltik azzal, hogy azon gondolkoznak, hogyan segíthetnek a másikon. Boldogok attól, hogy másokon látják az örömöt. 

Te ismered a saját és szeretteid szeretetnyelvét? Érdemes elgondolkodni ezen, hiszen ezek alapján lehet megfelelően kezelni az embertársainkat. Ezek alapján sokkal könnyebb megfejteni azt, hogy kinek mivel tudunk örömöt, jó érzést okozni. 

Azonban fontos, hogy nem azért kell elsősorban tisztában lennünk a szeretetnyelvekkel, hogy másoknak örömet tudjunk okozni, hanem hogy megértsem azt, hogy én miért vagyok elégedetlen az életemmel, illetve a másik miért viselkedik egy-egy élethelyzetben, ahogy az számunkra meglepő lehet. 

Például ha az én szeretetnyelvem a dicsérő szavak, de a párom nem a dicsérő szavak embere, akkor Ő hiába hoz nekem ajándékot, ha az engem nem érdekel. És itt jön a feszültség: én feszült vagyok attól, hogy mennyi ideje vagyok együtt a párommal, de sosem dicsér meg, míg a párom attól feszült, hogy annyi ajándékot vett már nekem, mégsem értékelem. Ekkor jön a válás vagy a családterápia … 

Légy tisztában, hogy Neked mi a fontos, mert akkor nem leszel állandóan elégedetlen, hisz meg tudod osztani szeretteiddel, hogy neked mi jelent örömöt. És ezt beszéljétek is meg egymással, hidd el megéri! Sőt a gyerekeket is vonjátok be a beszélgetésbe, ők is meg fogják mondani nekik mi számít jobban és mi kevésbé.

Érdekel az egész interjú Csige Bogival? Nézd vissza videónkat!  

Kíváncsi vagy rá, hogy Bogi hogyan vélekedik a helyes táplálkozásról? Következő cikkünkre kattintva máris elolvashatod!

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d blogger ezt szereti: