CashFlow Mágnes

Mi a siker…

A siker megfogalmazása egyénenként változó. Függ attól, hogy rövid-, vagy hosszú távban gondolkodunk, mi számít fontosnak az életünkben, milyen érzéseink vannak különböző dolgok kapcsán.

 

Paulo Coelho így fogalmazza meg: „Mi a siker? Az az érzés, hogy mindennap nyugodt lélekkel fekhetsz az ágyba.” Aki ezzel a fogalommal azonosulni tud, rögtön nem egy tárgy, vagy pénzösszeg megszerzésére gondol sikeresség kapcsán, inkább egy nyugodt lelkiállapot elérése a célja.

De a siker megélése mindenkiben másmilyen mögöttes tartalmat rejt.

Ilyen egyéni mögöttes tartalom lehet a hatalom birtoklása, önmagunk elfogadása, örömök megélése, munkában vagy sportban elért eredmények… Mindenkinek mástól függ, hogy mennyire érzi magát sikeresnek. Meghatározó, hogy az élet mely területeire is gondolunk, hiszen mindegyiken elérhető ez az állapot. Mindig saját magadhoz, a te fejlődésedhez viszonyítsd az elért állapotot és ne más eredményéhez. Pl: Hogyha eddig nem tudtál úszni és most megtanultál, akkor elértél egy sikert. Az olimpiai úszóhoz nincs értelme hasonlítani magadat, hiszen teljesen más adottságok, körülmények és előzmények vannak a teljesítmény mögött.

Ha tovább fejtegetnénk mélységében az egyes személyenként megélt siker-érzéseket, például a saját magammal történő összhangot, vagy az adott tárgy megszerzését, ismét rengeteg, egymástól eltérő gondolattal találkoznánk. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a siker elérése annyira egyénfüggő, hogy még azt sem mondhatjuk, hogy például a „ha gazdag leszek, akkor sikeres leszek” kifejezés mindenkinél egyforma, hiszen a gazdagság is relatív fogalom.

Ha rövid távban gondolkodunk, sikeres lehet egy napunk is, vagy egy tárgyalásunk. Ilyenkor nagyon elégedettek vagyunk magunkkal, önbizalmunk növekszik, megveregethetjük saját vállunkat, hisz sikert értünk el.

A Hosszú távú sikerélmény eléréséhez viszont már kiemelkedően fontos a fókusz. Céljainkat, melyek elérésekor sikeresnek érezzük magunkat, sokszor hosszú éveken keresztül ápolgatjuk, teszünk érte, ezért a kívánt dolog elérkezéséig tartó úton nagyon fontos a fókuszálás, és a hit, akár hibák árán is tovább kell menni szemünk előtt tartva a sikeres végkimenetelt.

Robert Kiyosaki szerint „A sikeres ember és az átlagember között az a különbség, hogy mennyi kritikát bírnak el. Az átlagember nem nagyon bírja a kritikát, ezért marad átlagos az élete. Ezért nem lesz belőle vezető. Az átlagember félelemben él, hogy mit mondanak vagy gondolnak róla mások. Ezért éli úgy az életét, hogy a többi átlagemberrel tart.”

Ez a fajta gondolkodásmód egy új szemléletet mutat be nekünk, tehát szerinte csak úgy lehetünk sikeresek, ha bírjuk a kritikát. Ő, és még sokan mások is ebben a hitben élnek, és így érik el a saját maguk által megfogalmazott sikereket.

A lényeg tehát, hogy keresd meg Te is az általad leginkább magadénak érezhető, hitrendszerednek megfelelő állapotokat, tárgyakat, eseményeket, melyek elérésekor sikeresnek érzed magad, legyen az rövid, vagy hosszú távú célokkal összefüggő dolog.

Gondold végig Te mikor érezted magad utoljára sikeresnek? Mit jelent számodra a siker?

Kívánjuk, hogy a 2017-es évben sokszor legyen alkalmad ennek a megélésében!

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d blogger ezt szereti: