CashFlow Mágnes

Likviditás, likvid pénzre mindenkinek szüksége van! De miért?

Mi az a likviditás, miért kell, hogy figyeljünk a meglétére? Tarts velünk és tudd meg most! 

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy mire is jó a havi kimutatás tervező, illetve segítettünk abban is, hogy hogyan töltsd ki azt. Olvasd el korábbi cikkünket, hogy a tervezés folyamatát lépésről lépésre megismerd: 

Node mi az a likviditás, s miért olyan közkedvelt téma ez manapság? 

A likviditás mutatja meg számodra, hogy mi az a pénzmennyiség, pénzeszköz, amellyel a jövőben a pénzügyi helyzetedet meg tudod menteni, stabilizálni tudod, egy esetleges nem várt szituáció bekövetkezése esetén. 

Ennek segítségével képes leszel boldogulni abban az esetben is, ha anyagi forrásaid megcsappannak, bevételeid csökkennek. 

Szerinted mennyire aktuális ez a téma most, mikor tömeges elbocsátások és munkaidő csökkentések mennek végbe gazdaságunk megmentése érdekében… ?!

Fontos észben tartanod, hogy mindig kell legyen anyagi védettséged! Ehhez nézd meg, hogy milyen az anyagi védettségi szinted jelenleg!
Az anyagi védettség megmutatja, hogy aktuálisan hány hónapnyi kiadásodnak megfelelő megtakarítási tartalékkal rendelkezel, azaz hány hónapnyi szabad tartalékod van arra az esetre, ha lecsökkenne, vagy esetlegesen teljesen elmaradna a bevételed/fizetésed. 

Az elvárt anyagi védettségi szint legalább 3-6 hónap, mellyel alapvető likviditásod lehet. Sokan 12 hónapnyi kiadásuknak megfelelő összeget tartanak likviden, hogy biztosan ne kelljen aggódniuk megélhetésükön! Törekedj ennek elérésére!

A havi pénzügyi tervezés, a bevételek és kiadások folyamatos számbavétele és nyilvántartása az első lépés a pénzügyi tudatosság felé. Csatlakozz a CashFlow Mágnes Közösség csoportjához és töltsd le még ma havi kimutatás tervezőnket, melyhez kitöltési útmutatót is mellékelünk számodra! Ennek segítségével napi 1-2 perc alatt aktuálisan látni fogod pénzügyi helyzeted és nem kell fájjon a fejed, hogy hogy is állnak pénzügyeid a mindennapokban!

Az emberek többségében jelenleg nagyfokú  félelem uralkodik, hiszen a kialakult helyzetnek köszönhetően a megélhetésük és a munkaviszonyuk is veszélyben lehet. Azaz félelem a szegénységtől az most kiemelten erős embertársainkban! 

Te is ebbe a csoportba tartozol? Maradj velünk, hiszen valós élethelyzeteken keresztül szemléltetjük, hogy különböző anyagi helyzetben lévő emberek miként tudják megteremteni az anyagi védettséget és ezáltal miként tudnak likvidek maradni!

Élethelyzettől függetlenül biztosan kijelenthetjük,  mindegy hogy egyetemista, pályakezdő fiatal, elvált családanya, fiatal középvezető, vagy vállalkozó is légy, fontos, hogy minden bevételedet és kiadásodat vedd sorra, őszinte légy önmagaddal, rögzítsd pénzügyi kimutatásodba az aktuális élethelyzeted, hiszen csak akkor kaphatsz releváns képet saját anyagi helyzetedről, ha mindent számba vettél!

Lényeges megvizsgálnod a bevételek és kiadások különbségét, mely a havi CashFlow-t adja meg, hiszen a likviditásod nagyban ettől fog függeni, hogy adott időszakodban tudsz-e megtakarítani, vagy pótolnod szükséges adott havi kiadásaidhoz a korábbi megtakarításaidból vagy rosszabb esetben valamilyen személyi kölcsönért fogsz folyamodani… Nem mindegy! A cél nem lehet más, mint hogy minden hónapban a pénzügyi eredmény, a CashFlow pozitív legyen, azaz ne költsünk többet, mint amennyi a bevételünk!

Vágjunk is bele… 

Nézzük egy nappali tagozatos egyetemista élethelyzetét:

Róla tudni érdemes, hogy alapvetően kollégiumban lakik, szülei támogatják anyagilag, emellett alkalmi diákmunkákat vállal online munkavégzéssel. Mindene a szórakozás és a buli, ezért a hónap végére gyakran előfordul, hogy kölcsön kell kérnie, amit természetesen a következő hónap elején vissza is fizet. Fontos még, hogy nem vett fel diákhitelt, illetve hogy az elmúlt hónapban kapott egy nagyobb összeget, amit szeretne befektetni, hogy anyagilag fejlődni tudjon.  

Ennél az egyetemistánál a bevételek között a szülői támogatás, valamint a fizetés jelenik meg, azonban a kiadás oldalon annál több… 

Szórakozásra, valamint étkezésre nagyobb összeget költ, ezen kívül az utazás, a higiénia, a ruházkodás, valamint az egészségügyi kiadások jelennek meg a kiadás oldalon. 

Az összegzés után az egyetemista látja, hogy majd 10 ezer forinttal többet költ havonta, mint amennyi a kiadása, tehát a nála megjelenő CashFlow mínusz, így nem tud megtakarítását növelni, hiszen hozzá kell nyúlnia a korábban kapott összeghez. 

A vírus terjedésének következtében az egyetemista hallgató kénytelen volt hazaköltözni szüleihez, így újra kellett terveznie kiadásait és bevételeit. 

Mit csináljon most az egyetemista annak érdekében, hogy a CashFlow-ja pozitívvá válhasson és ne herdálja el azt az összeget, amit előző hónapban kapott és célja vele a befektetés?

Tervezzen újra! 

Vegye számba újra bevételeit és kiadásait annak érdekében, hogy a lehető legjobbat tudja kihozni a kialakult élethelyzetből. 

Szerencsés helyzetben van, hiszen online munkáját most is tudja végezni, így az abból eredő bevétel továbbra is megmarad, csak a szülői támogatástól esik el. Az újratervezés során hamar rájön, hogy a kollégium díját most nem kell fizetnie, így beszáll a rezsibe és a szüleinek adja azt az összeget, ami egy nagyon szép gesztus részéről. 

A tervezés végére észreveszi azt is, hogy ha most nem tud szórakozni – amire korábban óriási összegeket költött -, valamint az étkezésért sem kell fizetni, hiszen otthon él, ahol ellátják napi 24 órában étellel-itallal, máris sok pénzt tud megtakarítani, pláne ha az egyéb kiadásait is mérsékli!

Az egyetemista a kialakult helyzetben óriási változást eszközöl pénzügyeiben, hiszen a mínuszos CashFlow-ból egy több, mint 20 ezer forintos pozitív CashFlow-t volt képes elérni az újratervezésnek köszönhetően. Észrevette hol és miként tud spórolni a kitűzött céljainak elérése érdekében. Ugye milyen szuper?

Számodra is érdekes volt a szemléltetett példa?

Lépj be a CashFlow Mágnes Közösség Facebook csoportjába, töltsd le a havi költségtervező és nyilvántartó alkalmazást, majd látogass el Facebook oldalunkra, vedd sorra velünk a többi élethelyzetet, s számolj velünk Te is! 

Ha szeretnél a pénzügyi tudatosság egy magasabb szintjére lépni, látogass el újdonsült webshopunkba és válogass önfejlesztő könyveink közül és rendeld meg vadi új CashFlow Magnet pénzügyi szimulációs oktatójátékunkat is ingyenes szállítással! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com