CashFlow Mágnes

Komoly probléma: A fiatalok többsége a szüleitől kér pénzügyi tanácsot

A fiatalok mintegy 54 százaléka saját bevallása szerint sem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén, a válaszadóknak pedig a 84 százaléka jelölte meg a szüleit azok között, akiktől pénzügyi tanácsot kér – derül ki Diákhitel Központ kutatásából.

A fiatalok mintegy 54 százaléka saját bevallása szerint sem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén, a válaszadóknak pedig a 84 százaléka jelölte meg a szüleit azok között, akiktől pénzügyi tanácsot kér – derül ki Diákhitel Központ kutatásából.

Jó persze, nagyon fontos a családi kupaktanács, de álljunk meg egy pillanatra! Tényleg Anya és Apa a legmegfelelőbb személy arra, hogy megvédjen minket a pénzéhes bankároktól, a lehúzos ügynököktől vagy éppen a totális anyagi csőd felé vezető rögös úttól? Most tényleg? Vagy nem tényleg?

Induljunk ki onnan, hogy a megkérdezettek mind középiskolások, azaz szüleik mostanában súrolták a 45-öt. Ez mit jelent? Jellemzően az X generáció jeles képviselőivel van dolgunk, akik a pénzügyeiket a saját szüleiktől tanulták meg! De mi is ez a generációjukra jellemző tudásanyag?

 

Mit tudnak?

– Spórolni

Szerintem a semmiből való spórolásban ők a világbajnokok. Mai fiatalok ésszel fel nem tudják fogni, hogy milyen lehet évekig spórolni egy menő cipőre. Ma már egyszerűen berohanunk valamelyik outletbe és csillapítjuk vágyainkat. Régen nem volt ez ennyire egyszerű. Mivel az X generáció kénytelen volt az országot újra építeni, ráadásul a rendszerváltás idején is ők voltak a felkészületlen “kőműves” brigád, ezért valószínűleg soha nem tapasztalták meg a “gondtalannak” nevezhető feltörekvő éveket (amikor a fiatal felnőttek céltudatos karrierépítésbe kezdenek).

– Célirányosan befektetni

Gyakorlatilag kétfajta befektetés létezik a számukra, amit biztosan ismernek. Ingatlan vásárolni és berakni az OTP-be a pénzt. Nem akarok degradálni, de 10 – 45+-os a anyából és apából 6-7 magabiztosan állítja, hogy minden helyzetben az OTP és az ingatlan a megoldás.

– Kockázatkerülés

A “szüleink” generációja jellemzően kockázatkerülő. Mindentől fél, amit nem ismer. Mivel nem ismeri, ezért kockázatosnak ítéli meg. Ebből következik, hogy mindig a “tutira” mennek. De a tutit mindenki ismeri, így nem feltétlenül jövedelmező üzlet.

– Rövid távú problémákat megoldani

Nem mernek és nem is tudnak évtizedes távlatokban gondolkodni. Számukra elképzelhetetlenül hosszú idő, ami teljességgel beláthatatlan. Hogy miért? Mert egész életüket végig kísérte a létbizonytalanság. Senki nem mert előre tervezni, mert azt sem tudta, hogy mi lesz holnap. Viszont a rövid távú célokat pontosan be tudják lőni és a meg tudják teremteni a megfelelő hátteret.

– Jólétet hitelből

Jellemző, hogy nem tudnak a hitelekkel bánni. Mindent kölcsönből akarnak megoldani és úgy gondolják, hogy a hitel az szükséges rossz! Valójában képtelenek kordában tartani saját hitelügyleteiket és mindig túlsok hitelt vesznek fel. Végletekben gondolkodnak. Ha “csak” 10 ezer forint a törlesztőrészlet, de 20ezer forintra lenne keret, akkor vesznek egy “jobb és drágább tv-t”. Hogy miért? Mert felelőtlenül költekeznek. Mert megtehetik. Mert a hitelből futja rá.

 

Mit nem tudnak? 

– Pénzből spórolni

A semmiből ez a generáció profin tud spórolni. Viszont amint szabad szemmel látható pénz áll a házhoz, azonnal bajba kerülnek. Egyszerűen nem tudják okosan felhasználni, mivel soha nem mutatta meg nekik senki. Ilyenkor dörzsölik a kezüket a Zepter ügynökök, akik komolyabb ellenállás nélkül éneklik ki az 5-600 ezer forintokat ennek a generációnak a zsebéből…

– Befektetni

Az első pontból következik, hogy ez a generáció jellemzően nincsen tisztában a befektetési lehetőségekkel. Nagyon leegyszerűsített világképük van pénzügyi téren és a megfelelő tudás hiányából eredően nem tudják elmondani, hogy mi a különbség a vállalati kötvény és az állampapír között.  A lényeg, hogy biztosan nem tudja ez a generáció megtanítani a különféle befektetési lehetőségeket és azok használatát.

– Kockázatkezelés

Ezt a generációt (és szerintem az utána következőket sem) nem tanította meg senki a helyes kockázatkezelésre. A kockázatkezelés nem egyezik meg a kockázatkerüléssel. Vannak helyzetek, amikor nem elmenekülni kell, hanem felmérni a kockázatokat és annak tükrében dönteni. Mivel már szabad kapitalizmus van (szerény negyed évszázada) és az állami védőháló egyre vékonyabb, ezért akarva-akaratlanul is egyre nagyobb kockázatokat kell vállalnia mindenkinek. Ez elől nem lehet elmenekülni.

– Hosszú távú stratégiák megalkotása

Be kell látnunk, hogy ma már 10-20 év nagyon hamar eltelik. Akik nem képesek előre gondolkodni, azok behozhatatlan hátrányba kerülnek. A mai generációknak olyan problémákkal kell megküzdenie, mint az állami nyugdíjrendszer összeomlása, az egészségügy privatizálása vagy éppen a migráció. Minden egyes probléma újabb anyagi kötelezettséget jelent, amire fel kell készülni. Igaz az az elv, hogy sok idő + kevés pénz = sok pénz.

– Hitelből jólétet

A hitel az szükséges jó! A hitelnek akkor van értelme, ha a pénzből előre meg tudjuk finanszírozni azokat a pénzügyi lépéseinket (vállalkozás, pénzszerzéshez köthető eszközök…stb), amikből hosszú távon pénzt kereshetünk. Ebben az esetben egy jól megtervezett stratégia mentén van létjogosultsága a hitelnek. A hitel lehet olyan pénz is, amit a jövőben keresnénk meg, de előre megkapunk, hogy növeljük a hatékonyságunkat.

 

 Káosz

Felhoztunk 5-5 ellentétes pontot. A végtelenségig tudnánk folytatni az összehasonlítást, de szerintem látod ebből is a lényeget. NEM az X generációt akarjuk megbántani! Egyszerűen felhívjuk a figyelmet arra, hogy ők egy másik világ kihívásait tanulták meg kezelni, míg ma már teljesen más dolgokra kellene reagálni. Ezért lehet veszélyes, hogy a gyerekek jelentős része a szüleire hallgat pénzügyekben, akik általánosságban véve biztosan nem a modern elvárásoknak fognak megfelelni.

Ez szerintünk komoly probléma, mert évtizedekre tartósítja a közfelfogásban az előző évezredet. Ha szeretnél változtatni pénzügyi intelligenciádon és valóban irányítani saját pénzügyeidet, akkor erre már van lehetőséged igazán fiatal korodban is, ha ellátogatsz és részt veszel az általunk megszervezésre kerülő CFM III. Életmód Táborban, ahol Te is kapcsolatokat tudsz kiépíteni miközben fergeteges hangulatú programokon veszel részt és még közben tanulsz is.

Ha szeretnél hozzánk csatlakozni, kérlek regisztrálj az alábbi linken!
Regisztrálj május 31-ig, nehogy lemaradj egy vissza nem térő alkalomról!

A helyek fele már előre betelt, ezért te se késlekedj. Csatlakozz hozzánk, hogy ismét fantasztikus 3 napot tudjunk együtt tölteni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com