CashFlow Mágnes
KATA adózási változások 2021

Jelentősen szigorodik a KATA adózási rendszere

A 2020-as év korántsem mondható unalmasnak és történésmentesnek. Az év első felében a COVID19 okozott nagyfokú változásokat országunkban, majd pedig megjelent az elektronikus fizetési megoldások kötelezővé tételéről  szóló törvényjavaslat, amit szorosan követett a KATA-s vállalkozókat érintő adózási változás. Ezen változások összessége ugyanis az ország egészét érinti. 

Változik a KATA adózási rendszere 

A nagyfokú visszaélések elkerülése, valamint a KATA versenyképességének megőrzése érdekében a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályai nemrégiben módosításra kerültek. A KATA-s adózást érintő változások annak érdekében valósulnak meg, hogy ne lehessen leplezett munkavállalói foglalkoztatást KATA-val számlázni.  

A változásnak köszönhetően a KATA megmarad az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legkevesebb adóteherrel járó adózási formájának, viszont ezzel párhuzamosan büntetéssel sújtja  a szabályokat kijátszó cégeket, a munkáltatókat, hiszen 2021. januárjától már nem élhetnek a korábban működtetett szabályokkal.  

2021. januárjától az alábbi változás …  

Az elfogadott rendelkezés értelmében amennyiben egy KATA-s vállalkozás egy év alatt 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt generál ugyanazon üzleti partnerétől, akkor 40 százalékos adóval sújtják az üzleti partnert a KATA adózási formánál meghatározott fix összegen felül 2021. januárjától. Mindezen felül megszüntetésre kerül az úgynevezett kettős katázás lehetősége is. 

KATA-s vállalkozó vagy? Erre már most figyelned kell! 

Azonban van két újonnan bevezetett változás, mely 2020. júliusától érvénybe lépett, amelyek a következők: 

  • A KATA-s vállalkozónak 40% adót kell fizetnie, ha a bevétele meghaladja 12 millió forintot, az efeletti részére.
  • Amennyiben a KATA-s vállalkozó a céges partnerének évente 1 millió forintot meghaladó összeget számláz ki, tájékoztatási kötelezettséggel tartozik a magyar állam felé.

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: