CashFlow Mágnes

Hogyan hat ránk a készpénzmentesség?

A technológiai és infokommunikációs forradalommal egyre növekszik a bankkártyás fizetések aránya, különösen a nyugati világban.

A technológiai és infokommunikációs forradalommal egyre növekszik a bankkártyás fizetések aránya, különösen a nyugati világban. Az paypass-os kártyák és a mobilfizetés erre a tendenciára várhatóan még jobban ráerősít, de hogyan hat ránk a készpénz háttérbe szorulása?

Svédországban a fizetési tranzakciók mindössze 2%-a történik készpénzzel, a lakosság 85%-a netbankol, a forgalomban lévő készpénzállomány pedig folyamatosan csökken. Az országban nem nehéz olyan kávézót vagy boltot találni, ahol nincs lehetőség készpénzes fizetésre. Nyilván számtalan érv szól a bankkártyák mellett, amellett hogy sokkal gyorsabb fizetési forma, az emberek nagy többsége biztonságosabbnak is érzi, főleg a nagyobb összegű pénzmozgásoknál. De milyen hatásai vannak a készpénz eltűnésének?

Egy a torontoi Rotman School of Management által végzett kutatásban arra kérték a résztvevőket vásároljanak egy 6,95 dolláros kávéscsészét 2 dollár kedvezménnyel, majd pár óra múlva felajánlották nekik, hogy visszavásárolják a csészéket. A készpénzzel fizetők átlagosan 3 dollárral kértek többet a kávéscsészékért. Számos kutatás eredménye mutatja, hogy a készpénzzel kifizetett tárgyakhoz jobban kötődünk.

A készpénz kiadást fájdalmasabbnak, súlyosabbnak élik meg a fogyasztók, szemben a kártyás fizetéssel. Ellenben készpénzben szívesebben adunk borravalót vagy adakozunk rászorulóknak. A készpénzt jobban értékeljük.

Nyilvánvalóan a kártyás fizetést nem lehet megállítani, folyamatosan változó és rohanó világunkban a pénzügyi kultúránk is megváltozik, ezt el kell fogadnunk, de tudatossággal képesek vagyunk egyensúlyt tartani.


Aki ismeri az általunk készített pénz 5 szabálya e-book-ot, az biztos tudja milyen fontos megszokni a pénz jelenlétét életünkben, ami csak úgy működhet ha fizikai kapcsolatban maradunk a pénzzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com