CashFlow Mágnes
Hitel moratórium: törlesszem, vagy sem?

Hitel moratórium: törlesszem, vagy sem?

A hitel moratórium kihirdetése kapcsán számos kérdés merült fel az emberekben. Fizessem, vagy ne fizessem a törlesztőrészletet? Vajon mivel járunk jobban? 

Radimeczky Gergely a TV2 Mokka műsorában számolt be az eddigi tapasztalatokról a moratórium kapcsán. Az első időszakban a  bankok ügyfeleinek nagyjából 30-40%-a fizette a hitel törlesztőrészletét a moratórium alatt is, mely már több mint egy hónapja lépett érvénybe. 

Fontos tudni, hogy az ügyfeleknek semmiféle teendőjük nincs és nem is volt annak kapcsán, hogy a moratóriumba bekerüljenek.  Az első időszak számai természetesen hétről-hétre változnak, hiszen a hitel-moratórium az év végéig fennáll, így bármikor dönthet úgy az ügyfél, hogy szeretne a moratóriumban maradni. 

A lakáshitelek esetében az ügyfelek nagyjából 50%-a szeretné tovább fizetni a törlesztőrészletét, míg a kevert típusú hiteleknél – mint folyószámla hitel, hitelkártya stb. -, nagyjából 30% körül fog mozogni a törlesztők aránya. 

Ezen számok természetesen bankonként és területenként is változóak lehetnek. 

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki tovább tudja fizetni a hitelét?

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ügyfélnek ki kell nyilvánítania a szándékát az adott bank bármely csatornáján, így lehetőség van ennek megtételére a bankfiókokban, telefonos ügyfélszolgálat útján, valamint az online felületeken egyaránt.

Fontos észben tartani a telefonos úton történő nyilatkozatnál, hogy rengeteg hívás érkezik be a bankfiókokba ezen a csatornán, így a rendszer túlterheltté válik és megnehezíti az ügyintézési folyamatokat. Ebben az esetben leginkább az online felületen ajánlatos megtenni a nyilatkozatot. 

Abban az esetben, ha valakinek több hitele van, akkor fontos, hogy mindegyikről egyenként nyilatkozzon. 

A hitel-moratórium természetesen a Babaváró hitelre is egyaránt vonatkozik, így ezzel kapcsolatosan is megvan az ügyfelek döntési joga. 

Az MNB álláspontja a témával kapcsolatban

A Magyar Nemzeti Bank felhívta a figyelmet arra, hogy az adósokat a moratórium után is védeni kell.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a moratórium letelte után az ügyfelek visszatérnek a megszokott kerékvágásba, tehát a törlesztő részletük ismét megjelenik, viszont ami fontos, hogy nem emelkedhet. Az emelkedést szabályzat tiltja viszont a futamidő meg fog hosszabbodni ennek érdekében. 

Abban az esetben, ha továbbra is nehézségeik vannak, egyes ügyfeleknek, akkor elsőként a bankjukkal kell hogy egyeztessenek, hiszen nyitottak arra, hogy közös megegyezéssel kezeljék a problémát. Így ebben az esetben szerződésbe foglalt módon meg van arra az esély, hogy  futamidő hosszabbítással, vagy bármilyen egyéb könnyítéssel éljenek. 

Hitelfelvétel ebben a helyzetben?

A moratórium érvénybe lépése után a bankok szigorítottak a feltételeiken, hiszen egy váslágos időszak vette kezdetét. Ennek köszönhetően valamivel nehezebb a hitelfelvétel jelenleg a korábbiakhoz képest.

Törlesszem, vagy sem?

Az év végéig érvényes hitel-moratóriummal kapcsolatosan fontos pár információval tisztában lenni annak érdekében, hogy mindenki meghozhassa a számára legmegfelelőbb döntést. A szabályok a következők:  

1. A hitel moratórium idejére járó kamatot utólag szükséges rendezni, viszont az a szüneteltetés után nem adódhat hozzá a meglévő tartozáshoz 

A hitel moratórium idejére esedékes kamatot utólag kell megfizetni, amely nem kerül elengedésre, azonban ez az összeg nem tőkésíthető, tehát nem növeli meg az eredeti tartozás végösszegét. 

2. A fizetési haladék idejére felszámított kamatot a hitel futamideje alatt egyenlő részletekben kell megfizetni  

A kamatot utólag, a moratóriumot követően szükséges megfizetni, azonban fontos, hogy arra kamat nem számítható fel. A rendelet szerint egyenlő részletekben, a hitel futamideje alatt szedheti be a bank az esedékes törlesztőket.

3. Nem emelkedhet a hitel törlesztőrészlete a moratóriumot követően

Ezen szabályozás csupán az eredeti futamidő meghosszabbítása esetén lehetséges. Ugyanakkor a korábbi szabályok alapján a futamidő csak a moratórium idejével növekedett volna. A részletszabályok alapján azonban a futamidő akár a moratórium idejét meghaladó mértékben is meghosszabbodhat annak érdekében, hogy az adós teljes havi fizetési kötelezettsége ne emelkedjen a szüneteltetést követően.

4. A díjakra és a kamatra is azonos szabályok érvényesek

A moratórium alatt esedékes díjakra ugyanazon a szabályok érvényesek, mint a hitelkamatra. Így tehát utólag a bankok beszedhetik a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben. Ugyanakkor a díjak nem növelhetőek,  vagyis nem számolhat fel kamatot egyik pénzintézet sem utánuk.

5. A Babaváró hitelnél  a hitel moratórium ideje alatt a kezességvállalási díj elengedésre kerül

A Babaváró hitel esetén, – mely a gyermekvállalás elősegítését támogatja – a hitelt felvevők további kedvezményeket kaphatnak a moratórium ideje alatt. Hiszen a törlesztés szüneteltetésének időtartamára esedékes kezességvállalási díj elengedésre kerül, ami akár  37 500 forint tényleges pénzügyi előnyt is jelenthet egy-egy esetben. 

“A Babaváró hitel induláskor kamatmentes 5 éven át, ezért ha a futamidőt a moratórium idejével – várhatóan 9 hónappal – kitoljuk, akkor mind a havi törlesztőrészlet, mind a teljes visszafizetés összege változatlan szinten marad. Viszont a futamidő megnövekedik a fizetési haladék idejével.”

Forrás: Bankmonitor, TV2-Mokka

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: