CashFlow Mágnes
Egészségesen karanténban… és azon is túl

Egészségesen karanténban… és azon is túl

Korábban már volt alkalmunk Csige Boglárkával beszélgetni, ami annyira jól sikerült, hogy eldöntöttük: ennek bizony lesz folytatása. Ezt a bizonyos folytatást hoztuk el most Neked! Érdemes elolvasni, hiszen a cikk végén meglepetéssel készültünk számodra.

Legutóbbi cikkjeinkben boncolgattuk, hogy milyen párhuzam vonható a mozgáshiány és a táplálkozás között, főleg a gyerekek életében. Tudtad, hogy az unalmat a gyerekek leggyakrabban evéssel próbálják meg kiváltani?  Kíváncsi vagy a részletekre? Olvasd el az előző cikket is. 

Most, hogy a kijárási korlátozások feloldása folyamatban van, fontos megfigyelnünk, hogyan változott a testünk és lelkünk a karantén ideje alatt. Hiszen ha belegondolsz, otthon sokkal több időd van edzeni, egészségesen táplálkozni, kikapcsolódni stb. Persze ez csak elméletben van így, hiszen a karantén ideje alatt a nagy többség ellustult és sajnos hízott, mert unalmában a nasihoz nyúlt. 

Csige Bogi az Indiai gyógyászat alappilléreit alkalmazza tevékenysége során, ami pedig ezt a témát érintve különböző test típusokat különböztet meg. Így ha vendégei azt kérdezik, hogy mit érdemes ebben az időszakban enni, akkor az ő válasza az, hogy először nézzük meg, melyik testtípusba tartozol. 

Hogy miért van ez? Mert test típusonként változik, hogy kinek mi segít a fogyásban. Lehet, hogy Neked az, ha több zöldséget eszel, míg a szomszédodnak az, ha több húst eszik.  

Nincsenek alap szabályok, amiket be kell tartani?

A testtípusunk ezt is meghatározza természetesen. Tehát az, hogy a napi ötszöri étkezés javasolt mindenkinek, az nem feltétlenül igaz. Vannak olyan emberek, akik szeretnek csipegetni, vannak akiknek az étkezés egy szertartás és vannak azok, akik a napi 3 főétkezést tartják be. Ez is a testtípusnak köszönhető.  

Ez szoros összefüggésben van az emésztrőendszerrel, Hiszen ha a Te emésztőrendszered azt preferálja, hogy kevesebbszer egyél többet, akkor neked olyan típusú ditétát fognak ajánlani. 

Ha viszont például a gyereked ahhoz van szokva, hogy bekap valamit és megy tovább, akkor azt nem szabad megváltoztatni, hiszen nála ez a kibillenés hízáshoz vezethet. Felborul a megszokott rendje és a szervezete ezt így fogja feldolgozni.

Fontos, hogy tartsuk tiszteletben az étkezési szokásokat, hiszen középkorunkra betegséghez is vezethet az ilyesfajta életmódváltási folyamat. 

Dietetikusként Bogi elárulta nekünk, hogy mikor valakinek diétát határoz meg, akkor a személyiségjegyeit is alaposan megvizsgálja, hiszen ha enélkül készíti el valaki a diétát, az is óriási károkat tud okozni. Például ha valaki nehezen bírja az ételmegvonást, akkor neki nem szabad ilyen típusú diétát előírni, hiszen stresszt fog kiváltani a szervezetében. 

Tehát mindenkit a saját alkati típusához kell “visszaterelni” a diéta elvégzése folyamán, hogy a siker garantált legyen.

Mit mivel érdemes enni?

A különböző ételekben különböző enzimek felelnek a lebontásért. Vannak ételek, amiknek savas, s vannak amiknek lúgos környezet szükséges ahhoz, hogy a lebontás meginduljon. 

Mi történik, ha elkezdünk mindenfélét összeenni? 

Különböző enzimekre lesz szükség a lebontáshoz és ha ezek összekeverednek, akkor nem tud rendesen lebontódni az étel. Ez befolyásolja a felszívódást, a végtermékek képződését, valamint a baktériumok működését is.

Ennek kiküszöbölésére alkották meg az úgynevezett szétválasztó diétákat, melyek ezen káros folyamatok kiküszöbölésére alkalmasak.  

Szeretnél többet megtudni a gyulladásokról, diétákról? Tekintsd meg videónkat, ahol Bogi részletesen mesél ezek biológiai hátteréről.

Figyeljünk testünk jelzéseire

A karantén ideje alatt sokan felhalmozták otthon a tartós élelmiszereket, mint fagyasztott termékek, konzervek és befőttek. Azonban érdemes tudni, hogy ezen ételeknek a szerkezete a tartósítási folyamatok (legyen szó fagyasztásról vagy tartósítószer használatáról) során megváltoznak. Erre a szerkezeti változásra pedig a testünk rosszul reagál. 

Előfordult már veled is, hogy jóval szomjasabbnak érzed magad, mint normál esetben? Ez azért is lehet, mert számos ételnél az állaguk javítása érdekében stabilizáló szereket alkalmaznak, amik rengeteg vizet vonnak el a szervezetünkből. Ebbe bizony furcsa belegondolni, de puffadáshoz is vezethet, hiszen ha nem megfelelő a víz mennyisége a szervezetedben, akkor nem tud olyan mértékben megküzdeni a tápanyaggal és elkezd gázosítani, elkezdődik a méreganyag képződése. Ennek okán baktériumok kezdenek el szaporodni a szervezetünkben, puffadást okozva ezzel. 

Ha ilyen ételeket fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy a vizet pótoljuk, hogy a szervezetünk egészségesen tudjon működni. 

Allergiaszezon hatása az egészségünkre

Az allergia tulajdonképpen túlreakció, melyből két típust különböztetünk meg. Vannak a légúti és a nutritív túlreakciók, melyből az utóbbi a táplálkozással függ össze. 

Tudtad, hogy az allergiás reakciók akár örökletesek is lehetnek?

Az allergia vizsgálat során az úgynevezett immunglobulinokat vizsgálják meg, melynek során kiderül, hogy az allergén dolgok ellen a szervezetben miként termelődik az immunglobulin. Tehát nem vizsgálnak mást, minthogy hogyan reagál a szervezet védekezőképessége az adott allergén szervezetbe jutása esetén. 

Figyeljünk testünk jelzéseire, hiszen az allergia és érzékenység sokunk életét keserítheti meg, ha nem fedezzük fel időben. Legyen Neked is az egészséged az egyik legfontosabb az életedben. 

Étkezési személyiségtípusok

Bogival közösen készítettünk egy evés tesztet, mely 12 kérdésből áll és megmutatja számodra, hogy milyen típusba tartozol.

Alapvetően három típus létezik:

  • a VATA, ami az az elem, ami mozgat bennünket – tehát ha az embertípusként tekintjük ezt, akkor ezek az emberek izgágák, beszédesek, mozgékonyak, gyorsan gondolkodnak, viszont emiatt nagyon fáradékonyak is tudnak lenni. Ezzel szemben viszont kicsi a kitartásuk.  
  • a PITTA – tűz- típusú emberek azok, akik pontosan betartják a szabályokat, azonban egy-egy hír hallatán érzelmi válaszreakciót adnak.  Az asszertív kommunikáció éllovasai. 
  • a kényelmes, kitartó, nyugodt, kibillenthetetlen emberek a KAPHA típusú emberek. Maga a szó ölelést jelent.

A DOSHA szó tartalmilag azt jelenti, hogy kiben milyen elem van elszaporodva. Ennek segítségével tudjuk besoroloni magunkat az evés típusok közé. Viszont mindenkiben minden elem jelen van, csak az nem mindegy, hogy mi az uralkodó, melyik elem van elszaporodva a szervezetünkben. 

Tudtad, hogy Indiában az embereket aszerint is különböztetik meg, hogy hogyan emészted a gyömbért? Van aki könnyedén, van aki nehezebben. Hogy mit is jelent ez pontosan? Ők is rájöttek arra, hogy minden embernek más és más a reakciója különböző ételekre.  Ezért is érdemes megtudni, hogy milyen típus vagy és hogy mire hogy reagál a tested. Töltsd ki a tesztet és informálódj saját tested működéséről. 

Hallottál már a hűtő gyümölcsökről, s hogy a banán hűti a testet? Vagy hogy a karfiollal nagyon kevés ember szervezete tud megküzdeni, hiszen felfúvódást okoz? Bogi ezekről is részletesen mesélt nekünk webinárunk során, hallgasd meg Te is! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com