CashFlow Mágnes

Döntések

Életünk során folyamatosan döntéseket hozunk, minden nap, mondhatni minden percben. Reggel felkelek, ez máris egy döntés, majd kimegyek reggelizni, egy másik döntés, mindez egy percen belül… próbáld megszámolni hány döntést hozol egy napodon, meg fogsz lepődni.

Persze a döntéseknek különböző súlyuk van. A napi rutinjaink esetében történő döntéseknek nem igazán van súlya, ha például összehasonlítjuk egy olyan befektetői döntéssel, ami még igen nagy kockázatot is magában hordoz. Ezek a súlyosabb döntési helyzetek kihathatnak egész életünkre, ezért egyáltalán nem mindegy hogyan mérlegelünk egy-egy döntési helyzetben. A döntések kezelése egyénfüggő, és minél többet tapasztalsz belőle, annál inkább profibb leszel benne, hiszen a tapasztalva tanulásnál nincs is jobb mód ahhoz, hogy igazán berögződjenek a tanultak. Később pedig levonhatjuk a következtetéseket adott szituációban hozott döntésünk következményeikor.

Hogy példát is hozzunk a témában, vegyük egy tanfolyamon való részvétel példáját. Szeretnéd magad képezni, ki is nézted a képzést, tudod hol van, mennyibe kerül, mit tartalmaz. Mire elindulna a tanfolyam, vagy elérkezne a jelentkezés és befizetés határideje, felülírod a régen már meghozott döntésed, és lebeszéled magad a tanfolyamról különböző érvekkel, mint például: majd jövőre, addig utánanézek neten és onnan tanulok, vagy majd ha kevesebb lesz az ára, most úgy is új telefont veszek… Sorolhatnánk még.

Magadra ismersz? Igen, biztos vagyok benne, hogy hasonló már történt Veled is. Ilyenkor igazából a kiszámíthatatlan, ismeretlen tényezőktől tartunk, úgy vagyunk vele, hogy hátha nem tudjuk kezelni majd az adott helyzetet, vagy rosszabb helyzetbe kerülünk mint jelenleg vagyunk, esetleg nincs benne tapasztalatunk még, és ezért ez a rossz érzés még inkább felülemelkedik rajtunk.

Charles Rozell Swindoll keresztény életműdíjas lelkész, író, pedagógus egyik döntését így osztja meg velünk:

„Azt hiszem, a legjelentősebb döntés, amit napról napra hozni tudok, az az általam megválasztott hozzáállás. Ez sokkal fontosabb, mint múltam, a taníttatásom, a gazdagságom, sikereim vagy kudarcaim, a hírnév vagy a fájdalom, hogy mások mit gondolnak, vagy mondanak rólam, a körülményeimről, a pozíciómról. A hozzáállás visz előre, vagy bénítja meg a fejlődésemet. Egyedül ez szítja a szenvedélyem, vagy ostromolja a reményem.”

Charles Rozell Swindoll

Elgondolkodtató szavak. Nagy igazság van abban, miszerint hozzáállásunk előrevisz bennünket, amennyiben az pozitív belső érzelmekkel párosul.

A sikeres emberek is emberek, és ugyan úgy tartanak a jelenlegi döntésük által bekövetkező tényezőktől, mint akármelyikünk. Félnek, hiszen új, ismeretlen vizekre evezve bármi megtörténhet. Ők azonban a magabiztosság oldalán állnak, és hisznek magukban, úgy gondolják, képesek lesznek kezelni a helyzetet, bármilyen is lesz az. Azt szükséges megjegyeznünk, hogy bárki képes erre, még Te is, és tudja kezelni a helyzetet, még ha eleinte nem is annyira profin. Amint több, hasonló tapasztalaton túl leszel, egyre rutinosabban, magabiztosabban lépsz fel egy-egy döntés meghozatalakor, hiszen ismerős lesz a helyzet, a megoldás felé vezető út.

Ha most mégsem sikerül meghoznod a döntést, ettől függetlenül legyél büszke magadra, lásd pozitívan magad és környezeted, hidd el, kerül még az utadba hasonló döntési helyzet, amikor léphetsz másképp.

Ha úgy döntesz, hogy jelenlegi helyzetedet megbecsülöd, és jóban vagy magaddal, biztos vagyok benne, hogy boldog leszel.

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d blogger ezt szereti: