Adakozás

Mint azt már sokan tudjátok, a CashFlow Mágnes 6 pontból álló értékrendje közül – amely egyben a moderátorok hétköznapi motivációs alapja is – a hatodik így szól:
AZ ADAKOZÁS, MINT ÉLETFORMA – Adakozóként a pénzügyi eredményem egy részét folyamatosan a szívemhez közel álló célokra adakozom. Támogatom a fiatalok pénzügyi tudásbővítésének megvalósítását.

Ahogy Robert Kiyosaki is kifejtette véleményét a Gazdag Papa Szegény Papa című nagyszerű könyvében, az adakozás a legtöbb gazdag család sikerének titka. Tanult apja mindig azt mondta: „Ha lesz megtakarított pénzem, adakozni fogok.” A probléma ezzel az volt, hogy sosem volt megtakarított pénze. Ezért aztán többet dolgozott, hogy több legyen a bevétele, ahelyett, hogy szem előtt tartotta volna a pénz alaptörvényét: „Adjatok, és adatik néktek.” Ő inkább így fogalmazta meg a szabályt a maga számára: „Kapj, és azután adakozz!”

A jólét kulcsa a nagyrabecsülés, mert olyan lelkiállapotot teremt, ami még többet hoz életünkbe, mint amiért nagyrabecsülésünket adjuk. A jólét lényege a szeretet, a megbecsülés és a hála. Helyénvaló jó adakozónak lenni, de a jó elfogadása is nagyon fontos, érdemes megtanulnunk. Arra gondolok itt, hogy az adakozás, ha jó érzéssel tesszük, a legnemesebb gesztus, az adakozással kapcsolatos jó érzés eléréséhez pedig saját magunkban érdemes kialakítani azt az érzést, amikor már az adakozás gondolatától is öröm, megkönnyebbülés és lelkesedés érzése fog el. Öröm, hiszen jót teszel másokkal, boldogok lesznek a kedvezményezettek. Megkönnyebbülsz, mert olyan érzés kerít magába, hogy megteheted azt, hogy támogass másokat, végül pedig lelkesedés érzése fog el hogy tovább fejlődj, tovább haladja azon az úton, amit megálmodtál, kitűztél magad elé, mely által újra adhatsz majd a rászorulóknak. Ez a körforgás ezzel a tudatos teremtéssel állandósul, mindenki megelégedettségére.

Az adakozás mögötti tudatosságra és az ezzel járó fenomenális érzésre nagy hangsúlyt érdemes fektetnünk. Az „Adakozás Törvénye” szerint mindig több jut vissza az adakozónak annál, mint amennyit ad. Igaz ez abban az esetben, ha jó érzéssel adsz az adakozás pillanatában. Nagyon egyszerű a képlet, mégis oly sokak számára nagy feladat elsajátítani azt a képességet, ami létre tudja hozni az adakozáskor keletkező jó érzést. Mindössze annyi a teendőd, hogy akárhányszor az adakozás témakörén tudatosan vagy véletlenszerűen gondolkozol, a megkönnyebbülés és öröm érzését okozó gondolatokkal érdemes társítanod, így bőséggel teli érzések fognak el. Ha nem így teszel, és azt mondogatod magadban, hogy „most adtam, mikor fogok már kapni, hiszen az adakozás törvénye alapján hamarosan kapnom kell… nekem kell az, ami ezért jár…” akkor a hiány állapotából teremted meg jövődet, és nem fog érkezni semmilyen várt dolog. Tehát ahhoz, hogy működjön a törvény, csak engedned kell, hogy megtörténjen majd az a jó dolog veled, amit kvázi a jótékonykodásodért fogsz kapni az univerzum közreműködésével, jó érzéseket okozó gondolatokat társítva e témakör mögé, nem pedig hiányérzést generálni. Igen, ez is, mint minden, fejben dől el. Ugye milyen egyszerű!? 🙂

Ha a gazdagságot és az adakozást a fent említett szélesebb értelemben, a bőség és a jólét kiteljesedéseként fogjuk fel, csak jó dolgok történhetnek velünk, ezt a Vonzás Törvénye garantálja. Önmagunk és a világ irányába is kötelességünk, hogy ne csak a már meglevő erőforrásokat, hanem saját képzelőerőnket is maximálisan kihasználjuk, és szorgalmasan dolgozzunk azon, hogy új, értékes dolgokat hozzunk létre, majd pedig adjunk vissza is. Ne azért az elvárásért, hogy történjen veled valami jó a jövőben, csupán a jó érzés öröméért. Ebben a tágabb megközelítésben világossá válik, hogy lehetséges egyszerre anyagi jólétben és nyugodt, kiegyensúlyozott belső lelkiismerettel élnünk.

Mindent egybevetve, csak jókedvvel, szívből adakozz! Tedd szokásoddá, hogy a bevételed 10%-át a szívedhez közel álló dologra adományozod! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük