Tudatos önfejlesztés

Születésétől kezdve mindenki részt vesz a fejlődés folyamatában, ha szeretné, ha nem, s bár ennek egyéni megélése eltérő – a fejlődés örök. Minden nappal többek vagyunk, és amit egyszer már megtapasztaltunk az így vagy úgy valamilyen formában beépült az életünkbe személyiségünk részévé válik – amelyekhez erősebb érzelmek kötődtek, ma talán már meggyőződéseinkként befolyásolják életünket.

Van azonban a fejlődésnek egy tudatosabb formája és ezt – leginkább az üzleti életben – önfejlesztésnek hívják. Szinte mindenki számára ismerős a szó és rendelkezik saját elképzeléssel, arról, hogy nagyjából mit takar. Ha beírjuk a böngészőbe több mint 70.000 olyan oldalt kapunk eredményként, amely valamilyen formában foglalkozik az önfejlesztés témájával vagy megemlíti azt (nem, nem néztem meg mid a hetvenezer oldalt 🙂 ).

A lényeg…

A tudatos önfejlesztés lényege az egyéni szándék/belső vágy, méghozzá önmagunk megismerésére, kiteljesedésére. Hasonlón ahhoz, mint amikor a például a főiskolán kiválasztjuk kedvenc szakunkat, mert szeretnénk többet tudni róla, egy bizonyos irányba tovább fejlődni, többet kihozni az adott dologból. Nem újdonság az a gondolta sem, hogy az általunk megélt világ csak belülről változhat meg, ehhez viszont szükségünk van a belső vágyra, szándékra, arra, hogy változni szeretnénk. Ahogyan mi magunk – személyiségünk, jellemünk – változunk, úgy változik környezetünk, kapcsolataink, életünk minősége is.

De, hogyan…

Ez a legegyszerűbb és legjobb rész – ez maga az út. Szóval eljutottál oda, hogy az élet hatására kialakult benned a vágy a többé válásra egy adott vagy akár több területen. Korábban beszéltünk arról, hogy azon meggyőződéseink, amelyek most meghatározzák életünket gyerekkorunktól kezdve alakultak ki közvetlen tapasztalataink, környezetünk és társadalmunk hatására. Valamit, hogy ezek a meggyőződések korábban csak puszta gondolatok voltak, amiket addig hajtogattunk magunkban, míg saját hitté nem szilárdultak. Mindazon által e gondolatok csak egy bizonyos nézőpontot képviselnek, a sajátunkat. És itt jön a trükk… Több mint hét milliárdan élünk a földön és ez a hátmilliárd különböző nézőpontok hatással vannak egymásra, formálják, formáljuk egymást szándékosan és kevésbé szándékosan – ez is a fejlődés része. Persze, szeretnék változni, de mikor és hogyan beszélek én mindenkivel. Nem kell és nem is feltétlenül áll szándékunkban mindez. Mindenki számára természetes, hogy ha például meg akarunk tanulni részvényekkel kereskedni, akkor nem attól kérünk tanácsot, aki még nem is hallott róla…. Helyette inkább beírjuk a keresőbe a számunkra fontos kulcsszavakat és máris számtalan könyvet, videót, tréninget találunk, amikből és ahol megfelelően elsajátíthatjuk a számunkra szükséges tudást. Kiválasztod azt, amelyikről úgy érzed, hogy a jelen pillanatban a legjobb lehet és már fel is ültél a tudatos önfejlesztés vonatára. Sorra kipróbálod az új dolgokat, könyveket olvasol, és közben folyamatosan változol. Új, az érdeklődéseddel egybevágó események történnek veled, új emberek, új gondolatokat ismersz meg. Elindul a folyamat, és ha türelmes és kitartó vagy előbb-utóbb eléred a célodat is. Ahogy önmagad formálódsz az életed is úgy fog formálódni.

Röviden, ahhoz hogy változzon az életed, változtatni kell az eddigi gondolkodási szokásodon – azon, ahogy önmagadról és a világról gondolkodsz. Ahhoz, hogy változtatni tudj a gondolkodási szokásodon, nyitottá kell válni a különböző és új nézőpontokra, a sokszínűségére, magára az életre.

És e végére maradt a jó hír…. Nem tudod elrontani. Ha figyeltél az elejétől, akkor rájössz, hogy az ember nem tudja nem jól csinálni. Csak kövesd az örömödet, a megérzéseidet az út során.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük