CashFlow Mágnes

A Pénzkezelésről

A tudatos pénzkezelés egy nagyon fontos illetve hasznos tudás a mai világban, főleg ha ezt a tudást minél fiatalabb korodban megkapod és alkalmazni kezded.

   FEKETE SZABOLCS

Mi, a CashFlow Mágnes csapata azt gondoljuk ha a pénzt fókuszban tartod és betartod a pénzzel kapcsolatos alapgondolatokat, egy sokkal hatékonyabb és bőséggel telibb szituációba fogsz keveredni.

Az emberek döntő többsége nem is érzékeli, hogy mennyit költ, mert a kis bankkártyákkal fizetnek a fizikai pénz helyett, így a kezeléséhez is kevésbé társul érzelem. Ami még jobban elkeverhet az elektronikus pénz világában, ha valaki nem is elemzi ki, hogy hova ment el a pénz, milyen célból történt a kifizetés. Még csábítóbb, hogyha hitel is társul a bankszámlához, mert az az illúziót kelti, hogy az is a miénk, bátrabban költünk belőle. Ezért van az, hogy sokszor nem tudatos döntéseket hozunk a pénzzel kapcsolatban és utólag sok mindent akár meg is bánhatunk, hogy mire költöttük el a pénzt.

Viszont az emberi természetünk miatt azért megis próbáljuk védeni a döntéseinket, hogy nem is én vagyok igazán a hibás, mert az annyira jó akció volt, más is biztos meg vette volna…

Tehát általában igyekszünk magunkat nyugtatni, hogy nem tehetünk róla, hogy teljesen szükségtelen dolgokat (kacatokat) is megvásárolunk.

A társadalom töredéke azonban a fizikai pénzzel, a hitelekkel és a számlán szereplő pénzével is kiválóan bánik. Hogy csinálják?

3 +1 megoldás, hogy több pénz maradjon a „zsebedben”:

  • Vezessük a bevételi és kiadási oldalt, és így minden időszakra meglesz a megfelelő pénzügyi eredménykimutatásunk. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy készpénzzel vagy kártyával fizetünk ki egy-egy dolgot.

Én amikor először kipróbáltam, eleinte teljesen meg voltam róla győződve hogy én tudok bánni a pénzemmel. Ám egy hónapos eredményemen is látszott hogy mennyivel több pénzt költöttem úgy hogy nem figyeltem mire mennyit is “pazarlok”.

Felfigyeltem rá hogy bevételem majd’ 1/3 részét csak mindenféle nyalánkságra költöttem és arról még nem beszélve mikor szórakozni mentem, úgy is mondhatnám döbbenten néztem a papírra melyet én vezettem, hogy kifolyik a kezem közül a pénz.

  • A pénzkezeléshez kapcsolódóan az egyik legfontosabb gondolat: Ne költs többet mint amennyi beérkezik! Azaz addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ne vegyél meg úgy dolgokat, ha annak pénzügyi fedezete nem áll rendelkezésedre. Csak akkor szabad jutalmazni magunkat a megélhetéshez nem kapcsolódó dolgokkal mint pl: csokoládé, wellnes stb… ha megtermeltük rá a pénzt, azaz nálunk van az ellenértéke.
  • Amennyiben ezt a tudatosságot már fiatalon elkezded alkalmazni az életben, azaz minden egyes beérkező összegnek a 10%-át félre teszed, tudsz belőle tőkét képezni melyet a későbbiekben fel tudsz majd használni, hogy további pénzt termeljen Neked.

A legfontosabb hogy a félre tett összeget ne költsd el! Ezt az összeget nem azért gyűjtöd, hogy majd házat vagy autót vegyél, hanem hogy az öngondoskodás témakörét meg tudd valósítani.

+1: Előre tervezd meg a bevételeidet és kiadásaidat. Így a számodra fontos szabadidős programokra, elérendő pénzügyi célokra jobban tudsz figyelni, tudatosan különíthetsz el pénzt. Sokkal jobban értékeled és nagyobb az élmény, hogyha valamiért erőfeszítéseket kellett tenned, mint az, hogy előre elköltöd azt a pénzt, amid még nincs.

Tippeld meg mennyit költesz havonta élelmiszerre, utazásra, szabadidős tevékenységre, édességre, önmagadra, gyermekeidre… Következő hónapban minden tételt jegyezz fel, hogy mire költöttél. Döbbenetes lesz szembesülni a valósággal. Elemezd ki és már aznaptól változtass a szokásaidon!

Jó szórakozást kívánok a kimutatás készítéséhez!

 

 

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d blogger ezt szereti: