CashFlow Mágnes
#5 Robert Kiyosaki - Gazdag Papa Szegény Papa

#5 Robert Kiyosaki – Gazdag Papa Szegény Papa

A CashFlow Mágnes könyvajánlójának ötödik állomása a Gazdag Papa, Szegény Papa  című könyv, melyet Patvaros István és Császár Zsolt elemeznek olvasóink számára.

Zsolt mikor a pénzügyi intelligenciájának fejlesztésébe kezdett, az első könyv amit a kezébe vett a Gazdag Papa Szegény Papa című mondhatni remekmű volt. Szerinte sajnos a közoktatásban sem és a családokban sem kapnak a gyermekek megfelelő szintű és minőségű pénzügyi oktatást, így minden gyereknek és felnőttnek ajánlja figyelmébe. Mi lesz, ha nem kapnak a gyerekek megfelelő tudást pénzügyi tekintetben? Jön a felnőtt élet, mikor ezen tudás nélkül elvesznek az emberek a pénz világában, s drágábbnál drágább dolgokba, esetleg adósságokban hajszolják magukat. 

A könyv már a legelején azzal kezd, hogy hogyan is gondolkodnak a gazdagok. Mielőtt ezt elolvasnád, válaszolj erre az igen egyszerű, de annál fontosabb kérdésre: 

Te hogyan vélekedsz a gazdagokról? 

Nyilván van az a réteg, aki azt gondolja, hogy a gazdag ember úgy tett szert vagyonra, hogy lopott, csalt és hazudott. Nyilván van ilyen is, de a lényeg, hogy a gazdag embert a gondolkodásmódja különbözteti meg a többi embertől, hiszen ő olyan gondolkodásmódot alkalmaz, aminek köszönhetően a pénz beáramlik az életébe. Képes megtartani és megtöbbszörözni a vagyonát csupán a gondolkodás módjával. Igaz milyen érdekes ebből a szemszögből nézni az egészet? 

“A gazdagok nem a pénzért dolgoznak, hanem a pénzt dolgoztatják!” – ez az a mottó, amit mindenképpen ki kell ragadni a könyvből, s kicsit elmélkedni ezen. Mit is jelent ez valójában? A pénzért az dolgozik, aki a fizetésért dolgozik, ergo fizetésre váltja az idejét, a tudását, kapcsolati tőkéjét és a tapasztalatát. Ezzel szemben a gazdag ember a meglévő tőkéjéből minden hónapban félretesz, tőkét halmoz, ezáltal a vagyona folyamatosan gyarapszik. Megtanulja azt, hogyan áramoltassa a pénzt annak érdekében, hogy a havi CashFlow növekedni tudjon. 

Robert Kiyosaki művében két apukát különböztet meg. Van a fizikai, vér szerinti édesapja, akit szegény papának nevez és van a barátjának édesapja, akire tanítóként néz fel, őt pedig gazdag papának nevezi a műben. A gazdag papáról azt kell tudni, hogy eléggé szókimondó, mindig nyersen, csupán a tényekre hagyatkozva beszél a világról. 

“Az emberek életét két érzés kormányozza: a félelem és a mohóság”

A félelem olyannyira irányítja életünket, hogy a szakirodalmak szerint 6 típusa létezik a félelemnek, melyeket vagy legyőzünk, vagy nem. Azonban fontos, hogy a félelmek legyőzéséhez akaratra, elszántságra és kitartásra van szükség. 

A mohóság témakörében fontos szem előtt tartani, hogy ezt a fajta cselekvéstudatot is érzelmeink irányítják. Lássunk egy példát: Van egy befektetési lehetőség, amivel óriási pénzt kereshetsz, de csak akkor, ha az összes vagyonodat ebbe a típusú befektetésbe rakod bele. Te mit teszel? Kockáztatsz és mindent egy lapra teszel fel, vagy pedig a megtakarításaidat különböző típusú befektetési formákba rakod bele annak érdekében, hogy ha az egyik bedől, ne veszítsd el minden vagyonod?

Elárulom, a második lehetőség a helyes út, hiszen ha a mohóságot mértékletességre cseréled, nem fogsz kevesebb pénzt keresni mint addig, csupán a hozzáállásod változik meg a pénzhez. 

A könyv második fejezete a pénzügyi műveltség fontosságát taglalja, valamint a különböző osztályokba tartozó emberek pénzről alkotott véleményét, gondolkodásmódját boncolgatja. A pénzáramlással, cashflow-al kapcsolatosan négy alapfogalmat szükséges ismernünk ahhoz, hogy megértsük a pénz működését és annak útját:

  • bevételek, ami lehet aktív és passzív jövedelem is
  • kiadások, ami hónapról-hónapra jórészt ugyanaz (rezsi, étkezés, utazás, egészség stb)
  • eszközök, amik folyamatosan pénzt termelnek nekünk
  • források, amik folyamatosan veszik ki a zsebünkből a pénzt

A pénzáramlás nagy kérdései egyénenként változnak. Az egyik nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán valamilyen tétel a mérleg részen, míg a másik, hogy a mérlegben lévő eszközök oldalára, vagy a források oldalára teszünk több elemet életünk során.

A szegényekre jellemző, hogy nincs mérlegbe írható tételük, azonban ezen lehet változtatni, nem kell egy egész életen át hónapról-hónapra élni! A középosztálybeliekre az jellemző, hogy több a jövedelmük, mint a kiadásuk, ezért hitelképesek, így mernek hitelt felvenni azért, hogy lakást és autót vásároljanak maguknak. Azonban olyan mértékű hitelt vesznek fel, hogy azt a pénzt, amit havonta meg tudnának takarítani, a törlesztőrészletbe teszik, így szintén ők is hónapról hónapra élnek. 

Vajon mi a helyzet a gazdagokkal? Ők is több keresettel rendelkeznek, mint amekkora kiadást halmoznak fel havonta, azonban arra vesznek fel hitelt, ami nekik pénzt is termel, így  a megtermelt pénz fedezi a hitel törlesztőrészletét. Ezáltal mi történik? Képesek megtakarítani további összegeket, befektetés céljából.  

“Nem élethelyzet függő a gondolkodásunk. Nem kell 100 millió forintomnak lenni ahhoz, hogy gazdag gondolkodású legyek” -ezt jól jegyezd meg!

Kezdd a tudatos pénzkezelést azzal, hogy letöltöd a most ingyenesen elérhető havi pénzügyi tervezőnket. Használd napi szinten, így biztos, hogy a megtakarítás könnyebben fog menni. Vágj bele ma! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com