CashFlow Mágnes
#4 Bodo Schӓfer - Út az anyagi függetlenséghez

#4 Bodo Schӓfer – Út az anyagi függetlenséghez

A CashFlow Mágnes könyvajánlójának negyedik állomása az Út az anyagi függetlenséghez című könyv, melyet Patvaros István és Császár Zsolt elemeznek olvasóink számára.

Ez a könyv István személyes kedvencei közé tartozik. Hogy hogyan kapcsolódik az önfejlesztés témakörébe a pénzügyi tudatosság?

Gondolj csak bele … Vannak vágyaid, melyeket szeretnél elérni, de bizony pénz és megtakarítás nélkül ez egy élethosszig tartó folyamatként se valósul meg a legtöbb esetben. Azonban ha a pénz megtakarítás szokásást és a tudatos pénzkezelést elsajátítod, képes leszel céljaidat belátható időn belül elérni. 

A könyv számtalan, azonnali cselekvésre ösztönző módszert mutat be, így érdemes jegyzetelni az olvasás közben is, ahogyan István is tette 6 és fél évvel ezelőtt, amikor először olvasta ezt a könyvet. 

Egy biztos, ha a pénzügyi intelligenciád növelése az egyik célod, ezt a könyvet mindenképp írd fel a kívánságlistádra, hiszen mind magánemberi, mind vállalkozói oldalról megközelíti az író a témát. 

A könyv elején Schӓfer életünk területeit boncolgatja, 5 típust különböztet meg, melyek az alábbiak:

  • Egészség
  • Kapcsolatok
  • Érzelmek
  • Anyagiak
  • Élet értelme, életem fő célja

Ha kicsit jobban megfigyeljük ezen területeket a saját életünkre vetítve, akkor láthatjuk, hogy egészség és emberi kapcsolatok nélkül az érzelmi világunk nem lesz a helyén. Sőt, az érzelmi egyensúly fenntartásához szorosan kapcsolódik az anyagi helyzet stabilitása, valamint életünk céljainak meghatározása is. Amennyiben ezen pontok életünk során egyensúlyban vannak, akkor boldog, kiegyensúlyozott életet tudunk élni, stabil érzelmi és anyagi háttérrel. 

A könyv a továbbiakban az álmok, célok, értékek és az ezekhez kapcsolódó stratégiák témaköreit veszi górcső alá.  Valójában mindenkinek az az elsődleges álma, célja, hogy boldog legyen. Vagy nem így van?

A boldog életnek elengedhetetlen velejárója a SIKER, hiszen ezek kéz a kézben járnak. 

Hogy mitől annyira hasznos és izgalmas ez a könyv? Életünk szinte minden szegmensét feltárja annak érdekében, hogy az eredmény a Te életedben is az anyagi védettség, majd biztonság és végül a függetlenség legyen. Ehhez szorosan hozzátartozik a változás témaköre is, hiszen életünk napról-napra, hol kisebb, hol nagyobb mértékben változik meg. A könyv azt taglalja, hogy a változások előidézéséhez valamilyen szituáció szükséges, amely kirobbanhatja a változást. 

Az író a változásokat előidéző szituációkat 5 kategóriára osztja a könyvben, melyek a következők:

  • elégedetlenség saját helyzetünkkel kapcsolatosan,
  • a várt eredmények elmaradnak, vagyis hatékonyabbak szeretnénk lenni,
  • nincs megfelelő kapcsolati tőke az eredményesség eléréséhez,
  • az egész világnézetünk megváltoztatása (szokásaink, attitűdünk),
  • az önmagunkról alkotott képünk módosítása.

Most már Te is látod, hogy ahogy az életünkben is, úgy ebben a könyvben is minden mindennel összefügg. Ragadd meg az alkalmat és térképezd fel önmagad annak érdekében, hogy az anyagi függetlenséghez vezető úton végig tudj haladni. 

Mehetünk ezen az úton? Velünk tartasz?

Az anyagi védettség témaköre az úton az első mérföldkő. A könyvben az erről szóló fejezetben az első lépés az, hogy meghatározod, hogy 6-12 vagy 18 hónapos időszakot tartasz arra számodra elégségesnek, amelynél már védettnek mered magad érezni anyagilag. Pontosabban az adott időszakra vonatkozó havi kiadásaid összértéke, ha számodra jelen pillanatban rendelkezésedre áll, akkor bármi történjék is, újra talpra tudnál állni, mert van miből élned a talpra állás időszakában. 

Például, ha Te havonta 200.000 Forintot költesz és a 6 hónapos időszakot választod, akkor az azt jelenti, hogy Neked 1,2 millió forintod kell legyen likviden, hiszen ekkor leszel anyagilag védett.

Hogyan kezdj ennek neki?

Elsőként írd össze a havi költségeidet, majd pedig mérd le, hogy a kiadás csoportonként mennyit költesz. Fontos hogy csoportosítsd a kiadásaidat. Megkapod a havi átlag költésednek megfelelő összeget forintban. Ha ezt megszorzod az általad választott hónapszámmmal, akkor kijön az az összeg, melyet félre kell raknod annak érdekében, hogy meglegyen az anyagi védettséged. Ezt az összeget, ezt a pénzt nem költöd el sosem, nem fekteted semmibe, ehhez bármikor hozzáférsz, ha úgy adódik, hogy gondba kerülsz és elapadnak a bevételeid. Ilyen helyzet lehet például most a COVID időszaka, ha leépítenek…

Ha ezzel megvagy, utána következik az anyagi biztonság, ami nagyon fontos mérföldkő. Ennek elérési folyamatát mutatja be a CashFlow Magnet társasjáték versenypályája, ha még nem próbáltad, itt az ideje! Ne feledd, Gazdagodj okosan!

Hidd el, innentől kezdve már biztosítva van az utad az anyagi biztonság felé.

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: