CashFlow Mágnes

10 tipp, hogy több pénz maradjon a zsebében 2018-ban

Még csak pár hónap telt el 2018-ból, de még mindig van olyan újévi fogadalma, amit nem tartott be eddig? Mutatunk 10 tippet, amivel, ha mostantól nem is vesszük rá a rendszeres testedzésre, segítségükkel pénzügyi szempontból biztosan sikeresebb évet fogsz zárni.

Még csak pár hónap telt el 2018-ból, de még mindig van olyan újévi fogadalma, amit nem tartott be eddig? Mutatunk 10 tippet, amivel, ha mostantól nem is vesszük rá a rendszeres testedzésre, segítségükkel pénzügyi szempontból biztosan sikeresebb évet fog zárni, mint a tavalyi. Az egyik kulcs a mindennapok sikeresebb pénzügyi eredményének eléréséhez, hogy folyamatosan figyeljük és mérjük a kiadásainkat. És mint az köztudott, amit mérünk az mindig javulni fog, nincs ez másként a kiadásoknál sem.

  1. Vezessük pontosan a kiadásainkat 30 napig!

Hogy tisztában legyünk azzal, hova tűnik el pénzünk, fontos, hogy pontosan tudjuk, mire is költünk nap mint nap. Egy hónapon keresztül vezessünk minden kiadást egy Excel-táblázatban vagy akár egy jegyzetfüzetben, és kategorizáljuk azokat – újság, üzemanyag, üdítő, zöldség, ruha, reggeli kávé a büféből stb. A lényeg, hogy mindennek legyen jól körül határolható kategóriája. Majd 30 nap után összesítsük és nézzük meg, melyik kategóriára mennyit költöttünk. A procedúra nem könnyű: egy hónapon keresztül el kell tennünk minden blokkot és fel kell írni minden kiadást. De higgyük el, a végeredmény nagyobb meglepetést fog okozni, mint gondolnánk. Harminc nap után világosan látni fogjuk, hogy mire mennyit költünk – zöldségektől kezdve a kozmetikumokon át egészen az olyan cikkekig, mint a csokoládé, alkohol vagy gyorsételek. A számokból pedig könnyű tanulni! Ehhez nagy segítséget nyújthatnak a térítésmentesen igénybe vehető CashFlow Mágnes klubalkalmak, ahol átveheti a sorvezetőt is kiadásai vezetéséhez.

  1. Készítsünk költségvetést

Ha a fenti táblázatunk elkészült, egészítsük ki egy új résszel: a megtakarítással, ami a legjobb, ha jövedelmünk 10-15 százalékát teszi ki. Ezek után minden kategóriában állapítsunk meg olyan végösszegeket, amelyeket, ha összeadunk, eredményünk az ideális megtakarításunkkal együtt is kevesebb lesz, mint a havi bevételünk. Lehet, hogy kevesebbet költhetünk majd csokoládéra, borra vagy cipőre, de az új rendszerhez hamar hozzá lehet szokni, és végre lesz félretett pénzünk is!

  1. Mindig legyen célunk!

A spórolás és a szigorú költségvetés betartása cél nélkül azonban nem lehetséges. Ha nem tudjuk, hogy miért is sanyargatjuk magunkat anyagilag, könnyen meg fogjuk szegni a saját szabályainkat. Rövid távon megéri félretenni a szűkösebb időszakra vagy egy vakációra, hosszú távon pedig már bármire spórolhatunk, a nyugdíjas évektől kezdve a nyaralóig.

  1. Használjunk applikációt!

Akár a havi kiadások figyeléséről és összesítéséről van szó, akár az előre kijelölt büdzsé betartásáról, számos applikáció létezik arra, hogy interaktívan kövessük minden kiadásunkat. A választék óriási, vannak teljesen ingyenesek, és vannak olyanok is, melyeknél fizetni kell a plusz szolgáltatásokért. Ám, ha őszintén és lelkiismeretesen vezetjük pénzügyeinket, az a pár száz forint kiadás később jó befektetés lesz.

  1. Figyeljünk az online vásárlásra!

A különböző hirdetési lehetőségeknek hála ma már valóban minden szembe jön velünk, ami kicsit is érdekelhet minket. Miután pedig már egyszer vásároltunk egy oldalon, a következő alkalommal az adatainkat sem kell többé begépelnünk: vagyis túl gyors és túl egyszerű lett a pénzszórás. De valóban szükségünk van mindenre, amit ilyen könnyedén, szinte észrevétlenül szerezhetünk be? Hogy ezt kiderítsük, hatásos lehet a fentebb említett táblázatban külön jelölni az online vásárolt termékeket. De az is megoldás, ha kipakolunk minden ruhát, kütyüt és kiegészítőt, amit online vásároltunk, és csoportosítjuk őket aszerint, hányszor voltak használatban. A végeredmény itt is beszédes lehet. Tartsuk észben: az, hogy valamit könnyen és gyorsan vásárolhatunk meg, az nem azt jelenti, hogy magáról a vásárlásról is gyorsan kell döntenünk. Gondoljuk át kétszer, mire van szükségünk.

  1. Amikor a több kevesebb

Ha nagyon aprólékosan vezetjük táblázatunkat, láthatjuk, hogy azonos termékekre különböző összegeket is költhetünk. Leszaladhatunk például minden nap tejért az éjjel-nappaliba 350 Ft-ért, vagy vehetünk hetente egy 6 darabos csomagot, ami könnyen kijöhet az előbbi feléből is. Mikor a táblázatunk segítségével egy hónap után már tisztán látjuk, hogy milyen élelmiszerből mennyit vásároltunk, gondoljuk végig, hogyan tudnánk spórolni. Mit tudunk megvásárolni hosszú távra, nagy mennyiségben és jóval olcsóbban, mintha egyesével szereznénk be.

  1. Mit ne vegyünk meg kidobásra?

Táblázatunkban vezessünk egy alternatív listát a feleslegesen megvásárolt holmikról. Ha kidobunk egy fél kilós kenyeret vagy tíz deka felvágottat, jegyezzük fel őket eredeti árukkal együtt. Harminc nap múlva látni fogjuk, mennyit költöttünk olyan dolgokra, amik végül a szemétben kötöttek ki. Ezek után pedig gondoljuk végig, miből kell kevesebbet vásárolnunk.

  1. Nézzünk szét a szolgáltatóknál!

Komoly esély van rá, hogy az évekkel ezelőtt megkötött szolgáltatási csomagunk helyett vannak már kedvezőbb ajánlatok is. Különböző számlák összevonása vagy új díjcsomagok mind egyszerű módszerek lehetnek arra, hogy havonta több ezer forintot spóroljunk meg. Csak érdeklődni kell. Igaz lehet ez lakásbiztosításra, balesetbiztosításra, gépjármű biztosításra, de internet- és telefonelőfizetésre is.

  1. Tegyük fel a kérdést: valóban szükségünk van erre?

Mégis mennyi pénzt költünk olyan szolgáltatásokra, amiket nem is használunk? Minden hónapban befizetjük a havi kondibérletet, holott alig járunk el havonta kétszer? Még mindig küldik nekünk a sárga csekket, holott már régóta online utalással fizetjük a számlákat? Gondoljuk át, hogy valóban szükség van-e ezekre a szolgáltatásokra. Lehet, hogy csupán néhány ezer forintról van szó, ne feledjük, sok kicsi sokra megy! Az egy évnyi megtakarításból pedig év végén megvásárolhatjuk akár az összes karácsonyi ajándékot!

  1. Fektessünk be!

Miután már megtaláltuk a módját annak, hogyan spóroljunk, itt az ideje arról is gondoskodni, milyen módszerrel növeljük félretett pénzünk mennyiségét. Ha sikeresek akarunk lenni pénzügyileg, ne csak abban gondolkodjunk, hogyan tudunk a meglévő mennyiségből minél többet félretenni, hanem hogy miként tudunk abból még több pénzt teremteni. Ehhez a legjobb megoldás többek között egy befektetés lehet, amelynek eldöntéséhez nagy segítséget nyújtanak a pénzügyi oktató szimulációs eszközökkel való gyakorlások, mint pl. a Cash Flow Mágnes klubtalálkozó programja. Ha jól fektetem be a pénzem, akkor a futamidő végén lényegesen magasabb összeghez is juthatunk hozam formájában, mintha egyszerűen folyószámlán vagy a párna alatt tartottam volna pénzemet.

Ne késlekedj, jelentkezz még ma a CashFlow Mágnes Klubtalálkozóra ide kattintva!

Hozzászólás

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d blogger ezt szereti: